Soet Kempeneer-Interview door Joeri Bryninckx

Als er plezier wordt gemaakt, dan wordt er duizend keer meer ontdekt en geleerd

Soet Kempeneer is een jong, pas afgestudeerd bassist en contrabassist uit de Brusselse gordel die zich ook met electronische muziek bezig houdt, wat hij zelf dan 'beatmuziek' noemt. Een eerste babbel. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Soet Kempeneer, geboren op 23 oktober 1995. Ik ben afkomstig uit Dilbeek. Mijn moeder zong vroeger, nu niet meer. Mijn vader is zelf contrabassist, violist en akoestisch ingenieur.

Waarom koos je bas als jouw instrument?

Ik speelde eerst basgitaar en kreeg les van Janos Bruneel in de Kunsthumaniora Brussel. Janos zelf speelde vooral contrabas, dus dacht ik waarom niet. Ik heb dus daarom de basgitaar even aan de kant laten liggen om me te focussen op contrabas. Intussen zit ik in een ‘tweestrijd’ tussen beide, of beter gezegd de balans van hoe ik mijn tijd verdeel over de twee instrumenten.

Heb je jazz gestudeerd?

Ik heb jazz gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag met Janos Bruneel, Clemens van der Feen, en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met Nathan Wouters, Nic Thys, Bo van der Werf en Bert Cools. Het voornaamste dat ik uiteindelijk van hen heb geleerd is dat ze elk apart uniek zijn, een eigen sound hebben, een eigen richting, een eigen visie, en dat is iets wat niet ‘kopieerbaar’ is, maar juist een motivatie om dit zelf te bereiken.

Wie zie je als 'jouw meesters'?  

Thomas Morgan, Paul Chambers, Joe Sanders, Harish Raghavan, Ray Brown, enzovoort, mijn leraars Nathan Wouters, Janos Bruneel, Clemens van der Feen, Nic Thys, klassiek contrabassist Rinat Ibragimov en eigenlijk iedere bassist die mij inspireert die ik live zie spelen. Ik voel mezelf niet echt een basfreak en luister vaak of voel me aangetrokken tot andere andere artiesten.

Wie zie je als de mensen rondom jou waarmee je jou verwant voelt?

De leden van Hendrik Lasure’s Warm Bad (Hendrik Lasure, Casper van de Velde, Sam Comerford, Benjamin Sauzereau, Vitja Pauwels, Marco Giongrandi), Bram De Looze, Samuel Ber, de leden van Gooddog (Teun Verbruggen, Roeland Celis, Sylvain Debaisieux, Sam Comerford), Joao Lobo, Marek Patrman, Erik Vermeulen, te veel om op te noemen. Tout court iedereen waar ik al een fijne muzikale ervaring mee gehad heb…

Maak je deel uit van een Brusselse jazzscene?

Geen idee, ik ontmoet regelmatig Brusselse muzikanten, en dat is altijd gezellig. Ik denk dat een scene zich definieert naar met wie je zoal uithangt of speelt, dus iedereen waar ik mee speel en waar ik mee overeen kom?

Naast bas ben je ook bezig met sampler en laptop.

Ik ben tegenwoordig met veel plezier bezig op een conceptuele manier elektronische ‘beatmuziek’ te maken. Ik ben van jongs af aan altijd aangetrokken geweest door elektronische muziek en dankzij de invloed van Andrew Claes, Bert en Stijn Cools ben ik me recent gaan verdiepen in het creëren van mijn eigen sound. Het palet van sounds en mogelijkheden is zo oneindig dat het voor een constante inspiratie zorgt.

Moet muziek mooi of goed zijn?

Mooi en goed zijn subjectief geloof ik. In groepsverband hangt het er van af hoe goed men op elkaar is afgestemd om een resultaat te beoordelen. Ik geloof ook dat men soms achter het geluid moet gaan luisteren om te beseffen dat iemand die iets brengt een serieuze investering gedaan heeft om te bekomen wat hij of zij aan het brengen is. Als ik merk dat iemand zijn tijd en liefde heeft geïnvesteerd in iets, maar misschien niet per se mijn ding is, dan kan ik het bijna even veel appreciëren dan dat het natuurlijk komt. Het is een kwestie van respect. Je kan dit in elke activiteit op de wereld terugvinden.

Gaat muziek maken om spelen of om leren, of gaat dit samen?

Ik denk dat ze inderdaad hand in hand gaan. Als er plezier wordt gemaakt, dan wordt er duizend keer meer ontdekt en geleerd. Mijn motivatie om muziek te maken is op een podium stappen en mezelf even proberen afsluiten en van de trip te genieten, en hopelijk ook zo het publiek een fijn gevoel te geven.

Wat was voor jou het moment waarop je dacht: 'dit is wat ik wil doen'?

Toen ik voor de eerste keer een muzikale trip heb meegemaakt met een speciaal muzikant, maar voor mij zijn er te veel dingen die ik wil doen om een richting te kiezen. Dat is vervelend en verwarrend soms, maar ik ben ook heel blij met de afwisseling.

Welke rol speelt muziek in jouw dagelijks leven?

Ik wil elke dag met muziek bezig zijn, dat is mijn persoonlijke plicht als muzikant tegenover de muzikanten waar ik mee speel. Een sporter moet ook in vorm blijven om voor en met zijn team te spelen. Als ik in een fase van ontdekking zit, tijdens het studeren, dan kan ik vaak rondlopen met de studie in mijn hoofd, of als ik aan het componeren ben op papier of computer, dan kan ik vaak rusteloos alle mogelijkheden afspelen in mijn hoofd.

Heb je al muziek uitgebracht?

Onder mijn eigen naam heb ik nog geen muziek uitgebracht. Ik speel erg graag live, daar gebeuren fantastische dingen, dus als ik iets uitbreng, dan zal het een live-plaat worden, of een plaat onder mijn elektronisch alter-ego. Een studioplaat is natuurlijk ook altijd heel fijn, opties genoeg!

door Joeri Bryninckx

Soet Kempeneer